| Scenario | Aantal woningen | F-skatt vereist? | Privatuthyrningslag van toepassing? |
|---|---|---|---|
| Je verhuurt je eigen woning in sublet | 1 | Nee | Ja |
| Je bezit en verhuurt één woning | 1 | Nee | Ja |
| Je bezit en verhuurt twee woningen | 2 | Nee | Ja |
| Je bezit en verhuurt drie woningen | 3 | Ja | Nee |
| Je verhuurt je woning + bezit 2 woningen | 3 | Nee | Ja |
| Je bent vastgoedmaatschappij of rechtspersoon | Onbeperkt | Ja | Nee |
Je mag een woning verhuren zonder je als bedrijf in te schrijven zolang je niet regelmatig meer dan twee woningen verhuurt die geen deel uitmaken van je eigen woning. De grens wordt bepaald door artikel 1, derde lid, eerste bepaling van de privatuthyrningslagen (privatuthyrningslag 2026:772).
Huur zonder F-skatt grens: Wat zegt de wet?
De privatuthyrningslagen (privatuthyrningslag 2026:772) regelt wanneer je een woning mag verhuren zonder je als bedrijf in te schrijven.
Het centrale begrip is "regelmatig". Je mag maximaal twee woningen regelmatig verhuren zonder als ondernemer te worden geclassificeerd. Als je deze grens overschrijdt, moet je je voor F-skatt inschrijven bij de Skatteverket (de Zweedse Belastingdienst).
Huur zonder F-skatt grens: Twee woningen is de limiet
Volgens artikel 1, derde lid, eerste bepaling van de privatuthyrningslagen (privatuthyrningslag 2026:772) is de wet niet van toepassing als de verhuurder regelmatig meer dan twee woningen verhuurt die geen deel uitmaken van de woning van de verhuurder. Dit betekent dat:
- Je je eigen woning (subletting) zonder beperking mag verhuren
- Je maximaal twee aanvullende woningen mag bezitten en verhuren zonder je als bedrijf in te schrijven
- Vanaf drie woningen moet je je als ondernemer inschrijven
Het woord "regelmatig" is doorslaggevend. Het betekent dat je op een terugkerende basis verhuurt, niet eenmalige verhuuringen of tijdelijke regelingen.
Wat telt als een woning?
Volgens artikel 1 van de privatuthyrningslagen (privatuthyrningslag 2026:772) is een woning "een huis of deel van een huis" dat wordt verhuurd om geheel of in niet onbelangrijke mate als woning te worden gebruikt. Dit kan zijn:
- Een appartement in een meergezinshuis
- Een heel huis
- Een deel van een huis (bijvoorbeeld een gastenhuisje of kelderflat)
- Een bostadsrätt (tenant-owned flat)
Wat niet telt zijn vakantiewoningen of hutten die niet bestemd zijn voor permanent wonen.
Belastingconsequenties wanneer je zonder F-skatt verhuurt
Zelfs als je je niet als bedrijf hoeft in te schrijven, moet je je huurinkomsten aangeven. De Skatteverket verwacht dat je alle inkomsten uit verhuring rapporteert.
Je kunt bepaalde kosten tegen je huurinkomsten aftrekken, zoals:
- Rentekosten op leningen voor het onroerend goed
- Onroerendgoedbelasting en onroerendgoedtaks
- Verzekeringen
- Onderhouds- en reparatiekosten
- Schoonmaak en sneeuwruiming
Maar je kunt geen uitgaven voor meubels, witgoed of ander inventaris op dezelfde manier aftrekken als een bedrijf dat kan.
Subletting: Bijzondere regels
Als je je eigen woning in sublet (je bent zelf huurder) gelden andere regels. Je hebt toestemming van je verhuurder nodig voor subletting. Volgens artikel 1 van de privatuthyrningslagen (privatuthyrningslag 2026:772) telt subletting van je eigen woning niet mee in de grens van twee woningen.
Dit betekent dat je mag:
- Je eigen woning in sublet verhuren
- Twee aanvullende woningen bezitten en verhuren
- In totaal drie woningen verhuren zonder je als bedrijf in te schrijven
Maar de subletting moet nog steeds worden aangegeven bij de Skatteverket.
Vergelijking: Verschillende verhuurscenario's
Wat gebeurt er als je de grens overschrijdt?
Als je regelmatig meer dan twee woningen verhuurt zonder je als bedrijf in te schrijven, kun je het volgende krijgen:
- Belastingvorderingen van de Skatteverket voor voorgaande jaren
- Boete voor onjuiste aangifte
- Verplichting om je retroactief in te schrijven
- Mogelijke sancties voor zwart werk of zwarte huur
Darom is het belangrijk om bij te houden hoeveel woningen je werkelijk verhuurt en wanneer je je moet inschrijven.
Actieplan: Zo controleer je je situatie
- Tel je woningen: Maak een lijst van alle woningen die je verhuurt, inclusief je eigen woning als je die in sublet verhuurt
- Controleer de regelmatigheid: Is dit een eenmalige gebeurtenis of een terugkerend arrangement?
- Tel opnieuw: Twee woningen of minder = geen F-skatt vereist. Drie of meer = je moet je inschrijven
- Neem contact op met de Skatteverket: Als je onzeker bent, bel de centrale lijn van de Skatteverket voor begeleiding
- Schrijf je in indien nodig: Doe dit onmiddellijk als je de grens overschrijdt
- Geef aan: Rapporteer alle huurinkomsten op je aangifte ongeacht F-skatt
- Bewaar bonnen: Documenteer alle kosten die je aftrekt
Veelgestelde vragen
Telt mijn subletting mee in de grens van twee woningen? Nee. Als je je eigen woning in sublet verhuurt, telt dat niet mee. Je mag dan twee aanvullende woningen bezitten en verhuren zonder F-skatt nodig te hebben.
Moet ik huurinkomsten aangeven zelfs als ik geen F-skatt heb? Ja. Je moet altijd alle inkomsten uit verhuring aangeven, ongeacht of je als bedrijf bent ingeschreven of niet. Het is een belastingplicht, geen bedrijfsplicht.
Wat gebeurt er als ik een woning alleen in de zomer verhuur? Als het een eenmalige gebeurtenis is, telt het niet als "regelmatige" verhuring. Maar als je dit elk jaar doet, is het regelmatig en telt het mee in de grens.
Kan ik een kamer in mijn appartement verhuren zonder me als bedrijf in te schrijven? Ja, zolang het deel uitmaakt van je eigen woning. Het telt als subletting en vereist geen F-skatt. Je moet de inkomsten nog steeds aangeven.
Lees meer over verhuring
Voor meer informatie over regels en belastingen wanneer je verhuurt, lees:
- Huur zonder F-skatt: Welk risico neem je als verhuurder?
- Hoeveel belasting kun je besparen wanneer je verhuurt
- Belasting subletting: Belastingvrij bedrag 2026
- Woning verhuren 2026: Gids voor regels, belasting & contract
- Woningen verhuren als vastgoedmaatschappij – complete gids
Deze tekst is algemene informatie en vervangt geen juridisch advies. Neem contact op met de Skatteverket of een jurist voor je specifieke situatie.


